macos-blog-feature-image-desktop2.png macos-sequoia-blog-feature-image-mobile2.png
2024-09-16
·
5 perc olvasási idő

Megjelent a MacOS Sequoia!

Tetszett amit írtunk? Értékeld!

Habár publikus béta fázisban már hónapok óta elérhető volt az új MacOS operációs rendszer, a hivatalos frissítés csak a mai naptól érhető el. 

Kezdjük hát egy kérdéssel, amit mi is sokszor hallunk ennek kapcsán. Miért érdemes frissíteni a legújabb – ebben az esetben MacOS Sequoia - operációs rendszerre? A válasz egyszerű. A MacOS frissítések minden évben a produktivitás, a biztonság és a felhasználói élmény fokozására törekednek és számos olyan funkciót vezetnek be, amelyek célja, hogy hatékonyabbá és egyszerűbbé tegyék a Mac kezelését. A multitasking képességek javításától kezdve a fejlett biztonsági funkciókig, az egyszerűbb böngészési élmény biztosításáig minden szinten. Erre törekszik a MacOS Sequoia is. És hogy mik ezek a funkciók? Lássuk alább. 

Új ablakelrendezési módok

A macOS Sequoia egyik kiemelkedő újítása az ablak elrendezésének és rögzítésének fejlesztése. A multitasking mindig is erős pontja volt a Maceknek, de a Sequoia ezt új szintre emeli. Az új ablak csempézési opciók lehetővé teszik, hogy az ablakokat a képernyő szélére vagy sarkára húzzuk, ahol a macOS automatikusan javasol egy csempézett elhelyezést. Ez a funkció különösen hasznos azoknak a felhasználóknak, akik gyakran dolgoznak több alkalmazással egyszerre, főleg nagyobb kijelzőn, mivel lehetővé teszi a rendezett és hatékony munkaterület kialakítását.

 

A macOS Sequoia kulcsfontosságú eleme a testreszabhatóság. Az ablak margóit szabadon testreszabhatjuk, így egy igazán személyre szabott asztali környezetet hozhatunk létre. Ezt azt jelenti, hogy az ablakok akár széltől szélig illeszkedhetnek, vagy egy kis margó is maradhat köztük. Ezenkívül a billentyűparancsok (Option billentyű lenyomása vagy előre beállított egyedi billentyűparancsok) még gyorsabbá és intuitívabbá teszik az ablakok kezelését, biztosítva, hogy a feladatok közötti váltás minimális erőfeszítést igényeljen. 

MacOS Sequoia új ablakelrendezési módjai

A Safari újdonságai

A Safari is jelentős átalakuláson ment keresztül a macOS Sequoiaban. Az egyik legfigyelemreméltóbb új funkció a zavaró elemek elrejtésének képessége a weboldalakon. Így minden felhasználó arra a tartalomra összpontosíthat, ami a legfontosabb, legyen szó munkáról, tanulásról vagy egyszerűen olvasásról. Csak egy kattintással eltüntethetjük a nem kívánt elemeket, például hirdetéseket vagy oldalsávokat, így az új Safari tisztább és fókuszáltabb böngészési élményt nyújt.

 

Egy másik jelentős frissítés a Safari Highlights (Legfontosabb elemek) funkciója. Ez az új kiegészítés kiemeli a legfontosabb információkat a weboldalról, például útvonalak, gyors linkek és összefoglalók. Legyen szó egy utazás tervezéséről vagy egy téma kutatásáról, a Highlights biztosítja, hogy gyorsan hozzáférj a szükséges információkhoz anélkül, hogy az egész oldalt végig kellene görgetned. Ezzel párhuzamosan a Safari Olvasó módja is megújult, hosszabb cikkek esetén összefoglalóval és tartalomjegyzékkel bővült, ami megkönnyíti a navigálást és a tartalom fogyasztását. 

Az új Jelszavak alkalmazás

A biztonság mindig is kiemelt fontosságú volt a macOS rendszerekben, ez a MacOS Sequoia esetében sincs másképp. Korábban a jelszavak a rendszerbeállításokban voltak tárolva, de a macOS Sequoia bevezeti a dedikált Jelszavak alkalmazást, amely egy biztonságos helyen összesíti az összes hitelesítő adatot. A Jelszavak alkalmazás nem csak Mac modellekre, de az iPhone-okra és iPadekre is elérhető lesz. Ez az alkalmazás nemcsak a jelszavakat tárolja, hanem olyan funkciókat is kínál, mint a kétfaktoros hitelesítési kódok és Wi-Fi jelszavak. Mindezek természetesen végpontok közötti titkosítással védettek.

 

A Jelszavak alkalmazás egyik legkényelmesebb aspektusa a felső Mac menüsorba integrálása. A felső menüsorban a jelszavak megjelenítésének engedélyezésével gyorsan hozzáférhetünk hitelesítő adatainkhoz anélkül, hogy több menüben kellene navigálnunk. Ez a korszerűsített hozzáférés gyorsabbá és biztonságosabbá teszi a weboldalakba és alkalmazásokba való bejelentkezést, mivel mindössze egy kattintás a megfelelő jelszó elérése. 

A FaceTime alkalmazás új funkciói

A macOS Sequoia új testreszabási lehetőségeket vezet be a FaceTime alkalmazáshoz is. Az egyik leginkább várt funkció a háttér cseréjének lehetősége a hívások során. Akár egy zsúfolt szobát szeretnénk elrejteni, mostantól különféle élénk színek és rendszer hátterek közül választhatunk, vagy akár saját képeink is feltölthetjük. 

A Naptár és Emlékeztetők integrációja

Azok számára, akik a Macet használják időbeosztásuk kezelésére is, a Naptár és Emlékeztetők integrációja a macOS Sequoiaban egy igazi megváltást hoz. Ez a frissítés egyesíti a feladatokat és eseményeket egyetlen, átfogó nézetben, így már nem kell két külön alkalmazást megnyitnunk, hogy fontos teendőinket és programjainkat áttekintsük. 

 

A Naptár és Emlékeztetők integrációja új testre szabási lehetőségeket is tartalmaz, amelyek lehetővé teszi, hogy kategóriák szerint szűrjük a feladatokat és eseményeket, például munka, személyes, vagy családi teendők. 

A Jegyzetek alkalmazás újdonságai

A macOS Sequoia számos fejlesztést hoz a Jegyzetek alkalmazásban, még sokoldalúbbá és hasznosabbá téve ezeket. A Jegyzetek alkalmazás mostantól intelligens funkciókat tartalmaz, mint például hangátirat (csak angol nyelven) és matematikai számítások, valamint változók használata.  Az app menet közben megoldja az egyenleteket, amint begépeled az egyenlőségjelet. Az összecsukható szakaszok hozzáadása szintén segít a felhasználóknak nagy mennyiségű információ kezelésében, megkönnyítve a legfontosabb dolgokra való összpontosítást. A már meglévő hashtagek használata mellett az új kiemelési stílusnak köszönhetően könnyebb jelölgetni a jegyzetekben és gyorsan kiemelni egyes szövegrészeket.

MacOS Sequoia matematikai jegyzetei

A Fotók alkalmazás újdonságai

A macOS Sequoia Fotók alkalmazása új funkciókkal bővült, amelyek megkönnyítik az emlékek rendszerezését és megosztását. Az egyik legjelentősebb változás a Gyűjtemények bevezetése, amely automatikusan rendszerezi a fotókat témák szerint, mint például nyaralások, ünnepek vagy családi események. Ez a funkció megkönnyíti, hogy megtaláljuk és újra éljük kedvenc pillanataink anélkül, hogy manuálisan kellene átválogatni a képeket. 

 

A Rögzített gyűjteményekkel pedig villámgyorsan hozzáférhetünk a számunkra legfontosabb gyűjteményekhez és albumokhoz.

iMessage frissítések

A kommunikáció kulcsfontosságú része a Mac élménynek, és a macOS Sequoia számos frissítést vezet be az Üzenetek alkalmazásban, amelyek szórakoztatóbbá és kifejezőbbé teszik a kapcsolattartást. Mostantól új szöveghatásokat alkalmazhatunk egyes szavakra vagy emojikra, olyan opciókkal, mint a növekedés, rázkódás, robbanás és hullámzás. Ezek a hatások életre keltik a beszélgetéseket.

 

Az új Üzenetek alkalmazás talán leghasznosabb funkciója a szöveghatások mellett az üzenetek időzítése. Nem kell többet aggódnunk így a születésnapi köszöntések elmaradása, a barátok időben való emlékeztetése vagy egy fontos céges üzenet elküldése miatt. Az üzenetet egyszerűen beállíthatjuk előre és a tökéletes időpontra időzíthetjük.

Időjárás alkalmazás frissítések

A macOS Sequoia Időjárás alkalmazása is jelentős fejlesztéseken ment keresztül, amelyek a pontosabb és relevánsabb időjárási információk biztosítására összpontosítanak. Az egyik legkiemelkedőbb funkció a „Hőérzet” hőmérséklet, amely mostantól kiemelt helyen jelenik meg, ha jelentősen eltér a tényleges hőmérséklettől. Ez a funkció segíthet jobban megérteni, hogyan fogják az időjárási körülmények befolyásolni napunkat.

Gyors kérdések, rövid válaszok

Melyek a macOS Sequoia főbb jellemzői?

A macOS Sequoia olyan új funkciókat vezet be, mint a továbbfejlesztett ablakkezelés, Safari fejlesztések, iPhone tükrözés és egy fejlett Jelszavak alkalmazás, amelyek mind a produktivitás és a felhasználói élmény növelését célozzák.

 

Milyen háttereket állíthatok be FaceTime videóhívás közben?

FaceTime-videóhívás közben rendszer háttereket, vagy egyedi képeket is beállíthatunk háttérnek. 

 

Hol találom a jelszavaimat az iOS 18-ban?

A jelszavak a macOS Sequoia dedikált Jelszavak alkalmazásában vannak tárolva, amely gyorsan elérhető a menüsoron keresztül, ha engedélyezve van.

 

Mi az a Highlights (legfontosabb elemek) a Safariban?

 

A Highlights a Safari böngészőben kiemeli az adott weboldalon található legfontosabb információkat, például gyors linkeket és összefoglalókat, megkönnyítve ezzel a böngészést.

A macOS Sequoia a következő Mac modellekkel kompatibilis.

iMac

2019 és később

Mac Studio

2022 és később

Mac mini

2018 és később

Mac Pro

2019 és később

iMac Pro

2017 és később

MacBook Air

2020 és később

MacBook Pro

2018 és később

Tetszett amit írtunk? Értékeld!
Ez is érdekelhet:
2024-09-16
·
5 perc olvasási idő
Mától frissíthető az iOS 18. Megmutatjuk miben hoz újat az iPhone használatában!
2024-09-16
·
4 perc olvasási idő
Mától frissíthető az WatchOS 11. Megmutatjuk miben hoz újat az Apple Watch használatában!
2024-09-16
·
4 perc olvasási idő
Mától frissíthető az iPad OS 18. Megmutatjuk miben hoz újat az iPad használatában!