ios18-blog-feature-image-desktop2.png ios18-blog-feature-image-mobile2.png
2024-09-16
·
5 perc olvasási idő

Megjelent az iOS 18!

Tetszett amit írtunk? Értékeld!

Az Apple júniusban mutatta be az iOS 18-at a Worldwide Developers Conference 2024 rendezvényen, és habár a nyilvános béta verziót már tesztelhettük, ma jelent meg hivatalosan is a támogatott iPhone modellekre. Mint minden évben, az iOS 18 idén sok új funkcióval érkezik, így a mindennapi iPhone-használatot egy újabb szintre emeli. Az Apple legújabb operációs rendszere tele van olyan újdonságokkal, amelyek kifejezetten a felhasználók kényelmét, kreativitását és hatékonyságát szolgálják. Nézzük meg részletesebben, hogyan hasznosíthatod ezeket a funkciókat a mindennapi életedben!

 

Kezdőképernyő személyre szabása: az ikonok szabad elrendezése

Az iOS 18 lehetőséget ad arra, hogy a kezdőképernyődet tényleg úgy alakítsd, ahogy neked kényelmes. Az ikonokat mostantól szinte bárhol elhelyezheted a képernyőn, nem kell többé követned a hagyományos rácsrendszert. Szeretnél egy kis üres helyet hagyni két alkalmazás között? Semmi akadálya. Ezzel a szabadsággal igazán egyedi kezdőképernyőt hozhatsz létre, amely nemcsak jól néz ki, hanem pontosan tükrözi a stílusodat és a szokásaidat.

iOS 18 újra tervezett vezérlőkozpontja

Alkalmazásikonok színének személyre szabása: Tedd igazán egyedivé iPhone-od

Az új iOS 18 lehetővé teszi, hogy ne csak az elrendezést, hanem a megjelenést is testreszabhasd. Válassz a világos, sötét vagy színezett (Tinted) opciók közül, hogy az ikonok színe tökéletesen illeszkedjen a háttérképhez és a hangulatodhoz. Szeretnél valami igazán különlegeset? A „Tinted” opcióval akár a háttérképed színvilágából is választhatsz, így minden ikon harmonizál a képernyőn látható összképpel. Ezzel az újítással könnyedén alkothatsz egy olyan vizuális környezetet, amelyben öröm böngészni az alkalmazások között.

Új fotók alkalmazás: Gyorsabb és intuitívabb képkezelés

Az iOS 18 teljesen átalakította a Fotók alkalmazást, hogy még könnyebben kezelhesd és élvezhesd a képeidet. Az új dizájnnak köszönhetően a fotórács most már egyetlen képernyőn jelenik meg, így egyszerre több képet láthatsz, és gyorsabban hozzáférhetsz a gyűjteményekhez. Gyakran használod ugyanazokat az albumokat? Rögzítsd őket, hogy mindig kéznél legyenek! Az új automatikus kategóriák és szűrők segítenek, hogy pillanatok alatt megtaláld a fontos képeidet – legyen szó nyugtákról, dokumentumokról vagy emlékezetes fotókról.

iOs 18 fotók applikáció újratervezett változata

Vezérlőközpont testre szabása: Csak azokat a funkciókat látod, amit szeretnél

A Vezérlőközpont mostantól teljesen a te kezedben van. Helyezd el a leggyakrabban használt funkciókat és vezérlőket úgy, ahogy neked a legjobban megfelel. Szükséged van több oldalra a Vezérlőközpontban? Mostmár ezt is könnyedén megteheted, és akár ugyanazt a kapcsolót többször is hozzáadhatod, ha különböző oldalakra szeretnéd elhelyezni. Ez a testreszabhatóság azt jelenti, hogy minden fontos funkció egy érintésre lesz tőled, felesleges keresgélés nélkül.

iMessage üzenetek

Az iMessage-ben most igazán életre keltheted az üzeneteidet! Az új szövegformázási lehetőségekkel és animált effektusokkal a beszélgetéseid még kifejezőbbek és szórakoztatóbbak lesznek. Szeretnél valamit kiemelni? Használj vastag betűket, dőlt szöveget, vagy akár animált szavakat! Ráadásul az RCS támogatásnak köszönhetően gazdagabb médiatartalmakat küldhetsz, és még akkor is pontos kézbesítési értesítéseket kaphatsz, ha a másik fél nem használ iMessage-et.

Színt visz a szövegeidbe!

Az iMessage új funkciói most lehetővé teszik, hogy még személyesebbé és szórakoztatóbbá tedd az üzenetváltásaidat. Képzeld el, hogy egy fontos mondatot vastag betűkkel kiemelsz, vagy egy vidám kifejezést dőlt betűvel hangsúlyozol. De ez még nem minden! Az iOS 18-ban animált effektusokat is adhatsz a szavakhoz vagy akár egy emojinak, így például ugrálhatnak vagy hullámozhatnak, amikor elküldöd őket. Ez a funkció ideális, ha szeretnél egy kis extra figyelmet kelteni, vagy egyszerűen csak játékosabbá tenni a csevegést.

Bármely emoji és matrica tapbackben

A szöveges kommunikáció határai most még tágabbak! Az iOS 18 lehetővé teszi, hogy bármely emoji vagy matrica Tapbackben is megjelenhessen, így még változatosabb módokon reagálhatsz az üzenetekre. Legyen szó egy gyors reakcióról vagy egy kifejező visszajelzésről, mostantól tényleg bármelyik kedvenc emoji vagy matrica ott lehet a válaszaidban.

Időzítsd az üzeneted a „Küldés később” funkcióval

Előfordult már, hogy túl későn jutott eszedbe valami fontos, amit meg kellene osztanod valakivel, de nem akartad zavarni? Az iOS 18 „Küldés később” funkciója pontosan erre nyújt megoldást. Mostantól előre ütemezheted az üzeneteidet, így biztos lehetsz benne, hogy a megfelelő időpontban érkeznek meg – például egy születésnapi köszöntő vagy egy fontos emlékeztető.

RCS-Üzenetek Támogatása: Gazdagabb kommunikáció

Azok számára, akik nem használnak iMessage-et, az RCS (Rich Communication Services) támogatás gazdagabb médiatartalmakat, például nagyobb képeket és videókat kínál, valamint kézbesítési és olvasási értesítéseket is biztosít. Ez a funkció különösen hasznos, ha a kommunikáció hatékonyságát szeretnéd növelni azokkal, akik más üzenetküldő platformokat használnak.

Mail: Rend a lelke mindennek!

Az e-mailek kezelése sosem volt ilyen egyszerű! Az iOS 18-ban az új kategorizálási rendszer segít rendszerezni az üzeneteidet, hogy mindig naprakész maradj. Az „Elsődleges” kategória azonnal hozzáférést biztosít a legfontosabb e-mailekhez – mint például a barátoktól, családtagoktól érkező üzenetek vagy a határidős értesítések. Emellett a többi e-mailed is könnyen áttekinthető, mivel külön kategóriákba rendeződnek, mint például a Tranzakciók, Promóciók és Frissítések. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy villámgyorsan megtaláld a számodra legfontosabb információkat, anélkül, hogy hosszasan kellene keresgélni a beérkezett üzenetek között.

Jelszavak app: Minden hitelesítő adatod egy helyen

Az iOS 18 Jelszavak appja megkönnyíti az életed, mivel biztonságosan tárolja az összes jelszavadat, ellenőrző kódodat és biztonsági értesítéseidet. Nem számít, melyik Apple eszközödet használod – iPhone, iPad, Mac, sőt, akár Windows PC – az összes jelszavad automatikusan szinkronizálódik. Az Automatikus kitöltés funkcióval pedig minden belépési adathoz könnyedén hozzáférhetsz, amit korábban mentettél a Jelszavak appban.

Játék Mód: Maximális teljesítmény, minimális késleltetés

Az iOS 18 új Játék módja azoknak szól, akik szeretik a zavartalan, folyamatos játékmenetet. Ebben a módban a rendszer minimálisra csökkenti a háttértevékenységet, így a játékok magas képkockasebességgel futnak, akár órákon keresztül. Ráadásul az AirPods és a vezeték nélküli játékkontrollerek késleltetése is jelentősen csökken, így a reakcióidő szinte azonnali lesz – mindezt azért, hogy a játékélményed a lehető legjobb legyen.

Az iOS 18 játék módja

Gyors kérdések, rövid válaszok

Hogyan működik az új Játék Mód az iOS 18-ban, és milyen előnyökkel jár?

A Játék Mód automatikusan bekapcsol egy játék megnyitásával. A funkció csökkenti a háttértevékenységet és minimalizálja a hang késleltetését, hogy a játékélmény zavartalan és gyors legyen.

 

Hogyan lehet testre szabni a Vezérlőközpontot az iOS 18-ban?

Az iOS 18-ban a Vezérlőközpontot könnyen testre szabhatod a Beállításokban: hozzáadhatsz, eltávolíthatsz, átrendezhetsz vezérlőket, és akár több oldalt is létrehozhatsz, hogy minden fontos funkció kéznél legyen. Ráadásul bizonyos vezérlők méretét is módosíthatod, így még jobban igazíthatod az igényeidhez.

 

Hogyan ütemezhetek üzeneteket az új „Küldés később” funkcióval?

Az iOS 18-ban az üzenetek ütemezéséhez írd meg az üzenetedet az iMessage-ben, majd tartsd lenyomva a „Küldés” gombot, és válaszd ki a „Küldés később” opciót, ahol beállíthatod az időpontot, amikor az üzenetet el szeretnéd küldeni. Az üzenet automatikusan elküldésre kerül a megadott időben.

 

Milyen újításokat kínál az iOS 18 a Mail alkalmazásban?

Az iOS 18 új kategorizálási rendszert vezet be, amely segít rendszerezni az e-maileket az Elsődleges, Tranzakciók, Promóciók és Frissítések kategóriákba.

 

Milyen szoftverrel érkeznek az iPhone 16 modellek?

Az iPhone 16, 16 Plus, valamint az iPhone 16 Pro és 16 Pro Max modellek már az iOS 18-as verzióval érkeznek, így azokat nem szükséges frissíteni. 

Az iOS 18 a következő iPhone modellekkel kompatibilis.

iPhone 16

iPhone 16 Plus

iPhone 16 Pro

iPhone 16 Pro Max

iPhone 15

iPhone 15 Plus

iPhone 15 Pro

iPhone 15 Pro Max

iPhone 14

iPhone 14 Plus

iPhone 14 Pro

iPhone 14 Pro Max

iPhone 13

iPhone 13 mini

iPhone 13 Pro

iPhone 13 Pro Max

iPhone 12

iPhone 12 mini

iPhone 12 Pro

iPhone 12 Pro Max

iPhone 11

iPhone 11 Pro

iPhone 11 Pro Max

iPhone Xs

iPhone Xs Max

iPhone Xr

iPhone SE (második és harmadik generáció)

Tetszett amit írtunk? Értékeld!